Zelf infographics maken: de top 3 gratis tools
Dit is een reactie op het artikel op Frankwatching van Rob Blaauboer ‘Kan iedereen een goede infographic maken?’. Mijn antwoord hierop is: Nee. De crux zit hem in de kwaliteit. Het mag dan steeds eenvoudiger worden om zelf infographics te maken, bij het maken van een goede en mooie infograhic komt een hoop kijken! Lees hier de tips & trics van een professional.
Twee stappen
Het maken van infographics is een vak apart. Zoals Rob Blaauboer ook al schreef, bestaan infographics uit twee onderdelen: data en vormgeving. Het verzamelen van data is de eerste stap. In dit artikel ga ik niet in op deze stap. Als vormgever bespreek ik hier hoe je data vertaalt naar illustraties. Eerst bespreek ik de aandachtspunten bij de keuze van een onderwerp en de vormgeving.
Interessant genoeg?
Voor je begint. Naast het feit dat het er mooi uit moet zien, moet het voor jouw doelgroep interessant zijn. Kies een onderwerp dat een hoog ‘share’-gehalte heeft. Stop er in ieder geval afbeeldingen van lieve katjes in! Blijkbaar werkt dat… 😉
Hou het eenvoudig
Laat hem aan je man, vrouw, vriend(in), kind zien als je klaar bent. Als zij het niet snappen, dan snapt niemand het (ja, zo slim zijn ze echt!). Mensen zijn visueel ingesteld. Iedereen spreekt beeldtaal.
Niet teveel kleuren
Mits je een infographic wilt maken over de regenboog, beperkt het aantal kleuren het liefst 2 a 3 kleuren en/of gradaties hiervan.
Uitlijnen
Zorg dat de boel netjes onder en naast elkaar staat.
Lettertypes
Gebruik alleen voor grote titels hoofdletters. Loopteksten in onderkast. En ook hier geldt; niet teveel verschillende lettertypes. Hou het bij twee.
Stijlbreuk
Zorg ervoor dat de grafieken en beelden op elkaar zijn afgestemd. Dat ze dezelfde sfeer uitademen.
Erg tijdrovend
Dit is geen klusje voor even tussendoor. Voor je het weet ben je vier uur verder. Met een beetje infographic ben ik zelf als snel 16 uur bezig. Weet dus waar je aan begint.
Ik wil het toch!
Oké! Wanneer je een interessant onderwerp bedacht hebt is het tijd voor de volgende stap. Wat zijn op dit moment de beste (gratis) tools voor het maken van een infographic? Dat wilde ik als infographic-designer ook wel eens weten. Om tot een top 3 te komen heb ik er een aantal, met eigen nep-data, getest. Hierbij stonden de volgende aspecten centraal:
- Hoe gebruiksvriendelijk zijn ze?
- Kun je zelf data invoeren?
- Ziet het er een beetje uit?
- Hoe zit het met de share-functie?
Er zijn heel veel sites die claimen je te kunnen helpen. Het merendeel valt af omdat je geen eigen data kunt gebruiken. Dus veel ‘social infographics’ of ‘resume infographics’. Zie bijvoorbeeld Visual.ly of What About Me?. Ook sites die alleen grafieken aanbieden. Heel leuk en mooi (en soms handig), maar niet wat ik zocht.
Hieronder vind je mijn top 3.
Piktochart
Piktochart is de website die Rob Blaauboer voor zijn artikel ook heeft gebruikt. Ik moet zeggen dat je hier een heel eind mee komt. Ik ben erg enthousiast over de vele templates, lettertypes, de goede share-funtie en data-input. Voor 29 dollar kun je een maand voor ‘Pro’ gaan, oftewel: nog meer templates, meer iconen en een hogere resolutie.
Infogr.am
Infogr.am is een goede tweede. Ook hier krijg je voor 18 dollar per maand een aantal extra’s bij een ‘Pro-abonnement’. Naast vier extra themes, kun je de infographics nu downloaden als PDF, PNG en delen met een eigen URL.
Easel.ly
Easel.ly draait nog in Beta, maar is goed op weg! Er is nog geen ‘Pro-mogelijkheid’ dus. Het is wel een nadeel dat er geen data-input voor grafieken is. Die moet je dus eerst zelf maken.
Creativiteit als sleutel tot succes
De besproken tools zijn vooral goed inzetbaar voor ‘kleine data’. Hoeveel mannen versus vrouwen hebben jouw laatste bijeenkomst bezocht? Hoeveel geld geven mannen en vrouwen maandelijks uit aan kleding? Hoe zit het met de groei van de bezoekersaantallen op je website? Dit zijn zomaar enkele vraagstukken die je met de juiste tools kan omtoveren tot de mooiste infographics. Met een flinke dosis creativiteit kom je een heel eind! Succes!
Dit artikel verscheen eerder op Frankwatching.