‘De Drijftest’; hoe vers is dat ei?
Pasen! Hartstikke gezellig en eieren horen daarbEI… Want we vieren natuurlijk het ontwaken van het nieuwe leven na een periode van rust (of ‘de dood’/winter). Nou kan dit feestje behoorlijk in het water vallen als je er te laat achter komt dat dat eitje niet helemaal kakelvers was. Of erger nog; bedorven! Hoe test je nou de versheid van je eieren?
De Drijftest
De meest eenvoudige methode is de drijftest. Men neme wat zout water (1:10) en laten voorzichtig het rauwe eitje in het water zaken. Dit zijn de mogelijke uitkomsten:
Oftewel: Van een ei dat drijft nemen we afscheid! Weg daarmee…
Nog een paar handige weetjes
- Schone eieren zijn langer houdbaar dan eieren waar nog vuil aan zit. Door de poreuze schaal kunnen immers gemakkelijk bacteriën het ei binnendringen. Kijk daarom de eieren voordat u ze opbergt even na en maak ze eventueel met een doekje schoon.
- Bewaar eieren liefst niet langer dan twee tot drie weken op een koele en donkere plaats.
- Leg eieren niet dicht bij gerookte vis, knoflook of ander sterk ruikende of snel aan bederf onderhevige levensmiddelen. Eieren kunnen door de poreuze schaal heel gemakkelijk geur en smaak van dergelijke producten overnemen.
- Bewaar eieren met de punt naar beneden, zo blijft de dooier het best op zijn plaats. Eieren moeten met het luchtzakje naar boven worden bewaard, anders gaat de lucht naar boven en raakt het vlies los.
Meer info en tips over eieren vind je hier!
Fijne Paas!